Wilde hyacint wordt gemiddeld zo'n 33 cm groot en bloeit met opvallende, geurige blauw-paarse bloemen in de lente. Deze inheemse stinzenplant uit de Leliefamilie kan je vaak terug vinden in vochtige bossen en struwelen met een arme tot matig voedselrijke, zwak zure bodem. Wilde hyacint is populair bij hommels en wilde bijen en wordt ook wel aangeplant in tuinen, plantsoenen en parken. Wilde hyacint wordt in de volksmond ook wel Snottebellen, Boshyacint of Blauwe juffer genoemd.