Echt bitterkruid of ossetong-havikskruid (Picris hieracioides, synoniem: of Helmintia echioides) is een tweejarige of meerjarige plant die behoort tot de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). De plant komt van nature voor in Eurazië en Australië. Echt bitterkruid lijkt veel op dubbelkelk (Picris echioides), maar bij dubbelkelk zijn de buitenste drie tot vijf omwindselblaadjes breed en bladachtig. Op echt bitterkruid parasiteert de plant bitterkruidbremraap (Orobanche picridis).

De plant wordt 30-90 cm hoog, vormt een korte, bitter smakende wortelstok en heeft ruw behaarde, donkergroene stengels. De stijfbehaarde rozetbladeren hebben geen welvingen. De stengelbladeren zijn halfstengelomvattend.

Echt bitterkruid bloeit van juli tot september met gele bloemen, die in een 2,-3,5 cm groot hoofdje staan. De buitenste bloemen hebben aan de onderkant soms rode strepen. De hoofdjes staan in een schermvormige tros. De buitenste omwindselblaadjes zijn teruggekromd. De langwerpige, 10-15 mm lange buitenste en binnenste omwindselblaadjes hebben dezelfde breedte en zijn bezet met zwarte haren die weerhaakjes hebben.

De vrucht is een kort gesnaveld, bruinzwart, iets gebogen, 2-5 mm lang nootje met roomwit vruchtpluis.

De plant komt tussen het gras voor op droge, kalkhoudende grond.

(tekst: , foto: Sphl, Wikimedia Commons)