Grove varkenskers (Coronopus squamatus, synoniem: Lepidium coronopus, Lepidium squamatum) is een eenjarige, kruipende plant, die behoort tot de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). In tegenstelling tot de kleine varkenskers is de plant niet onaangenaam ruikend. De soort komt van nature voor in een groot deel van Europa en het Zwarte-Zeegebied en is van daaruit verspreid naar Noord-Amerika en staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend en matig afgenomen. Het aantal chromosomen is 2 = 32.

De plant wordt 5 - 25 cm hoog, vormt in het begin een rozet met liggende, sterk vertakte stengels, die korter zijn dan de halve middellijn van het rozet. De rozetbladen zijn in omtrek ovaal en zijn meestal één of twee keer veerdelig. Later worden de liggende stengels veel langer, tot 30 cm.

Grove varkenskers bloeit van juni tot in augustus met 1 - 1,5 mm grote, witte bloempjes, die zes meeldraden hebben. De vier, 1 - 2 mm lange kroonbladen zijn iets langer dan de kelk. De bloemstelen zijn korter dan de bloemen en de vruchten. De bloeiwijze is een tros.

De bijna niervormig samengedrukte hauwtjes zijn 2 - 3 mm lang, 3 - 4 mm breed en hebben een afgeronde of kort toegespitste top. Het hauwtje is door de vele getande plooien zeer ruw. Het hauwtje bevat 2 - 2,5 mm grote zaadjes.

Grove varkenskers komt voor langs wegranden, op braakliggende grond en op lage delen van akkers en paden. De plant kan goed tegen betreden.

(tekst: , foto: Rasbak, Wikimedia Commons)