De hemelsleutel (Hylotelephium telephium, synoniemen: Sedum telephium, Sedum purpurascens en Sedum purpureum) is een vaste plant, die behoort tot de vetplantenfamilie (Crassulaceae).

De plant komt voor op vochtige, voedselrijke grond in bermen, onder struikgewas, in open loofbossen en op dijken. De plant komt van nature voor in Euraziƫ. Cultivars van de hemelsleutel worden in tuinen aangeplant.

De plant wordt 25-60 cm hoog en heeft dikke, eironde tot omgekeerd eirond-lancetvormige, zittende bladeren met een gekartelde tot getande bladrand. De plant heeft rechtopstaande, kale bloemstengels.

Hemelsleutel bloeit van juli tot september met paarsrode, soms roze of geelgroene bloemen. De deltavormige kelkbladen zijn ongeveer 1,5 mm groot. De meeldraden zijn iets korter dan de kroonbladen. De bloemen zitten in dichte tuilen.

Hemelsleutel behoort tot de afweerkruiden waarvan in de middeleeuwen werd aangenomen dat ze zouden beschermen tegen boze geesten en heksen.

Door het blad van de hemelsleutel te breken, komt er een vliesje vrij, dat gebruikt kan worden bij de behandeling van open wonden.

(tekst: , foto: BerndH, Wikimedia Commons)