De ruige leeuwentand of wilde leeuwentand (Leontodon hispidus L.) is een vaste plant, die behoort tot de composietenfamilie en staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en matig afgenomen. De plant komt van nature voor in Eurazië.

De plant wordt 15 tot 40 cm hoog, vormt een wortelrozet en heeft een wit behaarde, onvertakte stengel. De plant vormt oppervlakkige, kruipende wortelstokken. De wortelbladeren zijn langwerpig, veervormig bochtig gelobd tot gespleten en kaal of hebben gegaffelde haren. De bladsteel is gevleugeld.

De ruige leeuwentand bloeit van juni tot de herfst met gele bloemen. De randbloemen hebben meestal aan de onderzijde een blauwgrijze of roodachtige streep. De alleenstaande 2 tot 4 cm brede hoofdjes zijn voor de bloei geknikt. De behaarde omwindselblaadjes zijn 11 tot 15 mm lang.

De vrucht is een 2 - 4 mm lang, donkerbruin, recht nootje. De vrucht heeft een tweerijige pappus, die uit haren bestaat, waarvan de buitenste rij haren fijn getand zijn en de binnenste geveerd.

De plant komt voor tussen het gras op matig vochtige, kalkhoudende grond.

(tekst: , foto: Tigerente, Wikimedia Commons)