Smal tandzaad of vergeten tandzaad (Bidens connata) is een eenjarige plant in de composietenfamilie (Asteraceae) en behoort tot het geslacht tandzaad (Bidens). De plant komt van nature voor in Noord-Amerika en is van daaruit als invasieve soort verspreid naar Europa. Het aantal chromosomen is 2n = 48.

De plant wordt 15 - 100 cm hoog en heeft van de voet afstaande vertakte, vaak donkerrode stengels. De lancetvormige tot ruit-lancetvormige, 5 – 20 cm lange en 1,5 - 4 cm brede bladeren hebben een grof gezaagde rand met tot vijf tanden aan elke kant en een gevleugelde bladsteel. Bij grote planten zijn de onderste bladeren soms veervormig gedeeld.

De plant bloeit van augustus tot in oktober met bruingele, vaak roodaangelopen buisbloemen die staan in 8 - 20 mm grote, rechtopstaande bloemhoofdjes. De bloemhoofdjes staan op lange stelen. De 2 - 6 buitenste, bladachtige omwindselbladen zijn ongewimperd en veel langer dan de binnenste.

De vrucht is een 4 - 8 mm lang, meestal vierkantig nootje met op de randstandige, duidelijk versmalde nootjes 4 - 5 pappusnaalden. Deze randstandige, vlakke of iets holle nootjes hebben knobbels en zijn aan de top niet kraakbeenachtig.

Smal tandzaad komt voor op natte, stikstofrijke grond langs sloten en beken.

(tekst: , foto: Fornax, Wikimedia Commons)