Teer guichelheil (Anagallis tenella, synoniem: Lysimachia tenella) is een vaste plant die behoort tot de sleutelbloemfamilie (Primulaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeldzaam en stabiel of toegenomen. In Nederland komt de plant voor op Terschelling, Texel, Voorne en in Noord-Brabant. De plant wordt ook in de siertuin gebruikt. Een hiervoor gebruikte cultivar is Anagallis tenella 'Sunrise'.

De plant wordt 5-20 cm hoog en heeft een tere, draadvormige, kruipende stengels, die op de knopen wortels vormt. De kort gesteelde bladeren zijn rondachtig-eirond en hebben geen klierpuntjes dit in tegenstelling tot rood guichelheil (Anagallis arvensis subsp. arvensis) en blauw guichelheil (Anagallis arvensis subsp. foemina'')

Teer guichelheil bloeit van juni tot augustus met roze-rode bloemen. De bloemkroon is twee tot drie keer zo lang als de kelk.

De komvormige vrucht is een doosvrucht met een centrale zaaddrager, die bij rijpheid met een dekseltje openspringt.

De plant komt voor op natte grond in duinvalleien, moerassige heidevelden en in kortblijvende, natte graslanden.

De naam van het heempark "De Tenellaplas" bij Rockanje op het Zuid-Hollandse eiland Voorne is ontleend aan de spontane vestiging van teer guichelheil in deze heemtuin.

(tekst: , foto: Rasbak, Wikimedia Commons)