De valse kamille (Anthemis arvensis) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De soort komt van oorsprong uit Zuid-Europa. Anthemis is afgeleid van anthemon dat bloem betekent en arvensis betekent "in het veld voorkomend".

De soort is een vrij algemeen voorkomende plant. Het geslacht schubkamille onderscheidt zich van het geslacht kamille (Matricaria), doordat bij schubkamille stroschubjes in het bloemhoofdje voorkomen. Dit zijn de vliesjes die zich tussen de verschillende buisbloempjes bevinden.

De valse kamille heeft een zwakke geur in tegenstelling tot de stinkende kamille (Anthemis cotula). De plant is eenjarig, kan 30-60 cm hoog worden en bloeit van juni tot eind september. De bloem heeft een witte stralenkrans van lintbloemen.

In Nederland komt de valse kamille vrij algemeen voor in de provincies Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant en in de Maasvallei. De plant groeit op droge, voedselrijke grond, dus op akkerranden, maar ook in wegbermen. De plant wordt op akkerland als een onkruid gezien.

(tekst: , foto: BotMultichill, Wikimedia Commons)