Veerdelig tandzaad of gevleugeld tandzaad (Bidens tripartita) is een eenjarige plant in de composietenfamilie (Asteraceae) en behoort tot het geslacht tandzaad (Bidens).

De plant heeft rechtopstaande stengels met ver uitstaande zijtakken, ze zijn vaak paars tot donkerrood aangelopen. De tegenover elkaar staande bladeren zijn diep veervormig gedeeld en bestaan uit drie tot vijf langwerpige deelbladen met grove tanding. In de bladoksels groeien de gele bloemhoofdjes in gevorkte bijschermen. Ze zijn 1 tot 2,5 cm groot en hebben geen lintbloemen. De vruchten zijn eenzadig, afgeplat en groenbruin met omlaag gerichte stekelharen. De soort wordt tussen de 30 en 90 cm hoog en de bloeitijd strekt zich uit van juli tot september.

Veerdelig tandzaad komt voor in de koelere gematigde streken van Aziƫ, Noordwest-Afrika en Europa. De plant is ingeburgerd in Australiƫ en Noord-Amerika.

In Nederland en Vlaanderen is de plant zeer algemeen en komt in grote groepen voor op velerlei drassige plaatsen zoals langs sloten, aan oevers van plassen en meren en in moerassen. Op de Waddeneilanden, in Zuid-Limburg, in Zeeland, in de Vlaamse Polders en in de Kempen en de Leemstreek is de soort echter vrij zeldzaam.

(tekst: , foto: Llez, Wikimedia Commons)