Wilde bertram (Achillea ptarmica) is een vaste plant, die behoort tot de composietenfamilie (Asteraceae). De plant komt van nature voor in Eurazië. In siertuinen wordt naast gewone cultivars ook de gevulde wilde bertram (Achillea ptarmica 'The Pearl') gebruikt.

De plant wordt 30–90 cm hoog en vormt ondergrondse uitlopers. De van boven kale bladeren zijn ongedeeld en hebben vaak een dubbelgezaagde bladrand. De bladtop is spits.

Wilde bertram bloeit van juli tot september met meestal niet meer dan tien 1 cm grote hoofdjes per bloeiwijze. De met donshaar bezette schutblaadjes zijn lintvormig en hebben een zwarte rand. De lintbloemen zijn wit en de buisbloemen geelachtig wit. In de hoofdjes zitten stroschubben.
De vrucht is een nootje. In 1 gram zaad zitten ongeveer 3000 zaden.

De plant komt voor op natte grond aan waterkanten, in nat grasland en op moerasachtige grond.

De bloeiwijzen van de cultivars van de wilde bertram zijn geschikt als droogbloemen.

Het tot poeder gemalen droge blad wordt als niespoeder gebruikt, waaraan de plant zijn Engelse naam sneezewort (nieskruid) te danken heeft.

De bitterstoffen in de plant helpen tegen kiespijn.

De bloemen kunnen zowel vers als gedroogd in gerechten verwerkt worden en hebben een peperachtige smaak.

Wilde bertram is waardplant voor de microvlinders Dichrorampha sylvicolana, Gillmeria pallidactyla, Isophrictis anthemidella en Isophrictis striatella.

(tekst: , foto: BotMultichill, Wikimedia Commons)