Zwarte mosterd (Brassica nigra) is een eenjarige, kruidachtige plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De plant wordt gekweekt voor de zaden die worden toegepast als specerij. De plant heeft 2n = 16 chromosomen.

Men neemt aan dat zwarte mosterd zijn oorsprong vindt in het Middellandse Zeegebied, waar de soort al duizenden jaren verbouwd wordt.

Zwarte mosterd lijkt op witte mosterd (Sinapis alba), maar zwarte mosterd heeft kleinere zaden.

De zwarte mosterd wordt 60 - 120 cm hoog. De rechtopgaande en bovenaan vertakte stengel is ten minste onderaan behaard.

Zwarte mosterd bloeit van juni tot in september. De bloeiwijze is een tros met gele bloemen, die tijdens de afrijping langer wordt. De kelkbladen zijn 4 - 6 mm lang en 1 - 1,5 mm breed. Ze zijn tijdens de bloei op een gegeven moment recht afstaand. De kroonbladen zijn 7 - 9 mm lang en 3 - 4,5 mm breed. Ze hebben een 3 - 6 mm lange nagel. De zes meeldraden hebben een 3,5 - 5 mm lange helmdraad en 1 - 1,5 mm lange helmhokjes.

De vierkantige met vlakke zijden, 1 - 2,5 cm lange en 2 - 3 mm brede hauw heeft een 3 - 5 mm lange steel en zit tegen de as van de bloeistengel aangedrukt. In een hauw zitten 4 - 10 zaden. De kogelronde, donkerbruine, grauwe of zwarte zaden hebben een netvormige zaadhuid.

In het wild komt zwarte mosterd voor op open, vochtige, voedselrijke plaatsen langs rivieren en in bermen.

(tekst: , foto: Magnus Manske, Wikimedia Commons)