De boksdoorn (Lycium barbarum) is een plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). Het is een struik die oorspronkelijk afkomstig is uit Azië.

De plant komt van origine voor in China en is in de 18e eeuw in Europa ingevoerd. Een bekend misverstand is dat de boksdoorn oorspronkelijk afkomstig zou zijn uit de Himalaya. Dat gebergte is echter vanwege de kou ongeschikt voor de struik. De plant wordt in West-Europa gekweekt en is daar ook verwilderd. In België en Nederland groeit de plant onder andere langs rivieren en in duinen. Ook in Noord-Amerika is de plant op een aantal plaatsen verwilderd.

Vanwege de doorns wordt de plant wel gebruikt als afscheiding.

De plant en vooral de vrucht ervan, bevat verschillende vitaminen en andere organische stoffen als aminozuren, caroteen, polysachariden en rutine. De bessen worden onder de naam 'gojibes' commercieel geteeld voor consumptie op plantages aan de Gele Rivier in de autonome regio Ningxia in China. Ze worden handmatig geplukt en zowel in China geconsumeerd alsook geëxporteerd. De smaak is wat frisser dan van krenten. De bessen worden onder meer in vruchtensappen verwerkt. De bessen kunnen diepgevroren bewaard worden. Ze worden ook in gedroogde vorm verhandeld.

(tekst: , foto: TeunSpaans, Wikimedia Commons)