De boskortsteel (Brachypodium sylvaticum) is een vaste plant die behoort tot de grassenfamilie. De plant komt van nature voor in Eurazië en Noord-Afrika.

De pollenvormende plant wordt 50 tot 120 cm hoog en vormt zeer korte wortelstokken. De dunne stengel heeft vier of vijf knopen, is onderaan vaak geknikt en op en rond de knopen sterk behaard. Het lijnvormige, vaak overhangende, verspreid behaarde blad heeft zeer zwakke ribben. De tamelijk donkergroene, naar bovengerichte onderzijde van het blad heeft een glanzende, witte middennerf. De bladscheden zijn behaard. Het tongetje (ligula) is 3 mm lang.

De boskortsteel bloeit in juli en augustus met een meestal iets overhangende, vrij sterk behaarde pluim met 6- tot 15-bloemige, 25 mm lange aartjes. Het onderste kelkkafje is ongeveer 7 mm lang en het bovenste kelkkafje 8,5 mm. Het onderste, ongeveer 10 mm lange kroonkafje (lemma) heeft vaak een bochtige kafnaald, dat evenlang of langer is als het kafje. Het bovenste kroonkafje is ongeveer 8 mm lang. De helmknoppen zijn 3 mm lang.

De vrucht is een graanvrucht.

De plant komt voor op vochtige, voedselrijke, kalkhoudende grond in lichte loofbossen en langs bosranden.

De boskortsteel is waardplant voor de rupsen van de dagvlinders geelsprietdikkopje en boszandoog en de microvlinders Elachista luticomella, Elachista subocellea, Elachista gangabella, Helcystogramma lutatella en Micropterix schaefferi.

De boskortsteel is een kensoort voor de klasse van de eiken- en beukenbossen op voedselrijke grond.

(tekst: , foto: Pere prlpz, Wikimedia Commons)