De eenbes (Paris quadrifolia) is een eenzaadlobbige, vaste plant, die behoort tot de eenbesfamilie (Melanthiaceae). Vroeger werd de soort bij de aspergefamilie (Asparagaceae) ingedeeld. De soortaanduiding quadrifolia betekent vierbladig. De geslachtsnaam Paris verwijst naar het feit dat alle delen van de plant viertallig zijn, maar kan ook afkomstig zijn uit de Griekse mythologie (zie hiervoor het Parisoordeel). De plant komt van nature voor in Euraziƫ en wordt ook in de siertuin gebruikt. De eenbes staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeldzaam en matig in aantal afgenomen.

De plant wordt 15-30 cm hoog en vormt een kruipende wortelstok, waaruit een rechte stengel komt met aan de top een krans van vier, soms vijf, breed elliptisch tot omgekeerd eironde, kort toegespitste, zittende bladeren.

De eenbes bloeit van eind april tot juni. De bloem heeft vier brede kelkbladen en vier smalle, groene bloemkroonbladen, acht puntige meeldraden en een stamper met vier stempels. De vrucht is een dikke blauwzwarte bes.

De plant komt voor in het zuiden en oosten van Nederland in loofbossen op vochthoudende tot vrij natte, matig voedselrijke gronden.

De hele plant is giftig door de aanwezigheid van saponinen.

De plant wordt in de homeopathie gebruikt. Vroeger werd de plant tegen besmettelijke ziekten gebruikt (pestbes).

(tekst: , foto: George Chernilevsky, Wikimedia Commons)