Glad vingergras (Digitaria ischaemum) is een eenjarige plant, die behoort tot de grassenfamilie (Gramineae of Poaceae). De plant komt op de Waddeneilanden na in heel Nederland voor. Glad vingergras lijkt veel op handjesgras (Cynodon dactylon), maar het tongetje van handjesgras bestaat uit haartjes in plaats van een vliesje.

De plant wordt 5-50 cm hoog en heeft een liggende of opstijgende groeiwijze. De liggende stengels vormen op de knopen geen wortels. Dit in tegenstelling tot harig vingergras (Digitaria sanguinalis). De korte, 2-5 mm brede, lichtgroene bladeren zijn op de bladvoet na onbehaard of alleen aan de rand behaard. Ook de meestal iets opgeblazen bladscheden zijn meestal kaal. Het vliezige tongetje is 1,5 mm lang.

Glad vingergras bloeit van juli tot de herfst, waarbij de middelste en onderste bloeiwijzen grotendeels in de bladscheden blijven zitten. Deze bloeiwijzen hebben cleistogame bloempjes. De meestal paars aangelopen bloeiwijzen bestaan uit twee tot vijf schijnaren, die aan de top van de stengel staan ingeplant. De ongeveer 3 mm lange aartjes zijn elliptisch-eivormig en vrij stomp. Ze staan met twee tot vier bij elkaar. Het onderste kelkkafje is rudimentair of afwezig, het bovenste kelkkafje is 2,5 mm lang en heeft drie nerven. Het 'derde kelkkafje' is het onderste kroonkafje van de onvruchtbare bloem. De kroonkafjes zijn ongeveer 2,2 mm lang. De stempels zijn purper kleurig en de helmhokjes zijn 0,5 mm lang.

De lichtbruine, aan twee kanten spitse vrucht is een 1,5-3 mm lange en 1,5 mm brede graanvrucht.

De plant komt voor op bouwland, in moestuinen, aan wegranden en langs spoorwegen.

(tekst: , foto: Panek, Wikimedia Commons)