Het soldaatje (Orchis militaris) is een orchidee.

In België komt de soort in de Famenne, Lotharingen de Sint-Pietersberg en de Voerstreek voor, maar blijft relatief zeldzaam, ofschoon de bestanden langzaam toenemen. In Nederland staat de soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en sterk afgenomen. In Nederland is de plant vanaf 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd. Komt in Nederland nog voor in Zuid-Limburg en in duingebieden op de Zeeuwse eilanden. De soort is uit Zeeuws-Vlaanderen verdwenen.

Het soldaatje komt met uitzondering van het Middellandse Zeegebied in heel Europa voor. In Duitsland komt het soldaatje massaal voor in het wijnbouwgebied Hammelburg.

De plant wordt 25-45 cm hoog en bloei van mei tot juni met geurende bloemen. Aan de voet zitten drie tot zes glimmend groene, 8-14 cm lange, ovaalronde tot lancetvormige bladeren en aan de stengel zitten één of twee kleine stengelomvattende blaadjes. Het soldaatje groeit op vochtige, kalkrijke gronden in loofbossen, struikgewas, in duingebieden, maar ook in arme graslanden. Van het soldaatje komt in Duitsland ook de witbloeiende variëteit Orchis militaris var. albiflora voor.

(tekst: , foto: BerndH, Wikimedia Commons)