Zachte dravik (Bromus hordeaceus, synoniem: Bromus mollis) is een in België en Nederland algemeen voorkomende plant uit de grassenfamilie (Poaceae). De plant komt van nature voor in het Middellandse Zeegebied, West-Europa en Oost-Azië. De botanische naam Bromus is afgeleid van het Griekse woord bromos, dat haver betekent, omdat sommige draviksoorten een beetje op haver lijken.

Zachte dravik is een eenjarige plant met rechtopstaande stengels die tot 1 m hoog kan worden. De bladschede is behaard met dicht bij elkaar staande zachte haartjes. Het tongetje (ligula) is ongeveer 1 mm breed.

De vrucht is een graanvrucht, die in de volksmond zaad wordt genoemd. Het zaad kiemt in de herfst. De plant bloeit in pluimen van mei tot juni. De pluimtakken en de kroonkafjes zijn ook zacht behaard. De kroonkafjes hebben een tot 10 mm lange kafnaald. Het onderste kelkkafje heeft drie nerven.

Zachte dravik blijkt vaak geïnfecteerd te zijn door een mycorrhiza (schimmel).

Draviksoorten zijn problematisch voor de landbouw, met name bij het verbouwen van tarwe. De draviksoorten breiden zich snel uit en concurreren met de granen. Zachte dravik komt op veel plaatsen voor, zoals bouwland, grasland, bermen en braakliggende grond.

(tekst: , foto: Rasbak, Wikimedia Commons)